 
                 
                InterviewSolution
This section includes InterviewSolutions, each offering curated multiple-choice questions to sharpen your knowledge and support exam preparation. Choose a topic below to get started.
| 1. | Find the wrong term(s).121, 143, 165, 186, 209 (A) 143 (B) 165 (C) 186 (D) 209 | 
| Answer» The correct option is (C) 186. | |
| 2. | Find the missing term(s) - LRX, DJP, VBH, NTZ, ? (A) ELS (B) FMR (C) GKS (D) FLR | 
| Answer» The correct option is (D) FLR. | |
| 3. | Find the missing term(s) - A, H, N, S, W, ? (A) A (B) Y (C) B (D) Z | 
| Answer» The correct option is (D) Z. | |
| 4. | Find the missing term(s) - X, A, D, G, J, ? (A) N (B) O (C) M (D) P | 
| Answer» The correct option is (C) C. | |
| 5. | Find the missing term(s) - X, U, S, P, N, K, I, ? (A) J (B) K (C) M (D) F | 
| Answer» The correct option is (D) F. | |
| 6. | Find the missing term(s)-101, 100, ?, 87, 71, 46. (A) 92 (B) 88 (C) 89 (D) 96 | 
| Answer» The correct option is (D) 96. | |
| 7. | Find the missing number(s) : (A) 127 (B) 142 (C) 158 (D) 198 | 
| Answer» In first figure, (101 + 15) - (35 + 43) = 116 - 78 = 38. The same pattern would be followed in second figure. ∴ Missing number = (48 + 184) - (56 + 34) = 232 - 90 = 142. Ans. (B) 142 | |
| 8. | Find the missing term : B, D, G, I, ?, N | 
| Answer» Gap of letters between the two consecutive terms is increased by +1. So, the missing would be L. | |
| 9. | Find the missing term(s) : ba_cb_b_bab_ (A) acbb (B) bcaa (c) cabb (D) bacc | 
| Answer» The series is b a b c / b a b c / b a b c So, pattern babc is repeated Ans. (D) bacc | |
| 10. | Find the missing term(s) :a_abb_aa_ba_a_b (A) ababa (B) aabba (C) aabab (D) aaabb | 
| Answer» Series is aaabb/aaabb/aaabb. So, pattern aaabb is repeated. Ans. (C) aabab | |
| 11. | which sequence of letters when placed at the blanks one after the other will complete the given letter series ? a_ b a a _ b a a_b a (A) a a b (B) b a b (C) b b a (D) b b b | 
| Answer» The correct option is (D) b b b. | |
| 12. | Find the missing terms in the given figures :17633?5483574104(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 | 
| Answer» The correct option is (B) 2. | |
| 13. | Which sequence of letters when placed at the blanks one after the other will complete the given letter series ? a a b_a a a_b b a_ (A) b a a (B) a b b (C) b a b (D) a a b | 
| Answer» The correct option is (A) b a a. | |
| 14. | Find the missing term(s) : a a_b a a_b b b_a (A) baa (B) abb (C) bab (D) aab | 
| Answer» we proceed step by step to solve the above series : Steps: 1. The first blank space should be filled in by ‘b’ so that we have two ‘a’s followed by b’ s 2. Second blank space should be filled in by ‘a’ so that we have three a’s followed by three b’ s 3. The last blank space must be filled in by ‘a’ to keep the series in sequence Ans. (A) | |
| 15. | Find the missing term(s)- 3, 6, 18, 72, 360, ? (A) 720 (B) 1080 (C) 1600 (D) 2160 | 
| Answer» The correct option is (D) 2160. | |
| 16. | Find the missing number(s) : (A) 18 (B) 12 (C) 9 (D) 6 | 
| Answer» The number at the bottom are the H.C.F. of above given numbers Clearly 9, is the HCF of 36, 18 and 27. Ans. (C) 9 | |
| 17. | Find the missing number(s) : (A) 38 (B) 64 (C) 4 (D) 16 | 
| Answer» The number ‘143’ given inside the triangle is the combination of √1, √16, √9 . In same manner number ‘236’ is combination of √4 ,√9 √36 . Thus, the answer is ‘4’. Ans. (C) 4 | |
| 18. | Find the missing numbers : 14, 15, 12, 16, 9, 18, 4, 21, ? | 
| Answer» The sequence is a combination of two series. I 14, 12, 9, 4, (.....) and II 15, 16, 18, 21 The pattern followed in I is -2, -3, -5, ..... ∴ missing number = 4 - 7 = - 3 Ans. - 3 | |
| 19. | Find the missing number(s) : (A) 16 (B) 21 (C) 61 (D) 81 | 
| Answer» In first figure 12×14/2 =84 . In second figure 9×18/2 =81 Let the missing number In third figure be x. Then 11 x x/2= 88 or x=88x2/11= 16 Ans. (A) 16 | |
| 20. | Find the missing number(s) : (A) 60 (B) 50 (C) 21 (D) 25 | 
| Answer» The square of the number at the bottom is equal to the product of the two upper numbers. Thus, In first figure, 4 × 9 = 62 = 36. In second figure, 9 × 16 = 122 = 144. Let the missing number in third figure be x. Then, 16 × x = 202 = 400 or x = 400/16 =25 Ans. (D) 25 | |
| 21. | Find the missing number(s) : (A) 16 (B) 9 (C) 85 (D) 112 | 
| Answer» 42 + 52 = 16 + 25 = 41 12 + 22 = 1 + 4 = 5 62 + 7 = 36 + 49 = 85 Ans. (C) 85 | |
| 22. | Find the missing number(s) : (A) 47 (B) 45 (C) 37 (D) 35 | 
| Answer» In first figure, 6 × 3 + 3 × 5 = 33 In second figure, 5 × 4 + 4 × 7 = 48 ∴ In third figure, 5 × 4 + 3 × 5 = 35 Ans. (D) 35 | |
| 23. | which sequence of letters when placed at the blanks one after the other will complete the given letter series ? b a b b b_b_b_b b (A) b b a (B) b a b (C) a b a (D) a a a | 
| Answer» The correct option is (C) a b a. | |
| 24. | Find the missing number(s) : 3C27D9E7121K3M4D?7J(A) 11E (B) 28G (C) 35 (D) 48F | 
| Answer» The letters in the first row form a series C,D,E (a series consecutive letters). The letter in the second row form a series I, K, M (a series of alternate letters). Similarly, the letters in the third row will form the series D, G, J (a series in which each letter is there steps ahead of the previous one). So, the missing letter is G. Also, the number in the second column is equal to the product of the numbers in the first and third columns. So, missing number is (4 + 7) i.e. 28 Thus, the answer is 28 G. Ans. (B) 28G | |
| 25. | Which sequence of letters when placed at the blanks one after the other will complete the given letter series ? m_l_ml_m_llm (A) lmmm (B) lmlm (C) lmml (D) mllm | 
| Answer» The correct option is (B) lmlm. | |
| 26. | Given below are based on the letter series, In each of these series, some letters are missing. Select the correct alternative. If more than five letters are missing, select the last five letters of the series. abcd_bc_e_ _de_ _ _ _ _ _ (A) deabc (B) edcba (C) decba (D) edabc | 
| Answer» The series is a b c d / b c d e a / c d e a b / b e a b c Thus the letters are written in a cyclic order. Ans. (A) deabc | |
| 27. | Find the missing number(s) : 69158122046?(A) 5 (B) 10 (C) 15 (D) 231 | 
| Answer» In the first row, 6 + 9 = 15 In the second row, 8 + 12 = 20 ∴ In the third row, missing number = 4 + 6 = 10. | |
| 28. | There is a letter in the first row and a number series in the second row. Each number in the number series stands for a letter in the letter series. Since in each of that series some term are missing you have to find out as to what those terms are, and answer the questions based on these as given below in the series. m y e _ _ y l x _ y l m _ _ l _ _ _ 4 6 _ 5 8 6 _ _ _ 5 7 _ 6 5 8 _ _ _ _ The last five terms of the number series are (A) 46758 (B) 74658 (C) 76485 (D) 4675 | 
| Answer» By taking e = 5, I = 4, m = 6, y = 7 and x = 8 the number series runs as 46758 67485 74658 46785. By taking the digits in the groups of five, we find that first digit of the first group (i.e. 4) is the third digit of the second group and the last two digits have interchanged their positions. The same rule applies in others groups also. Ans. (D) 46785 | |
| 29. | Given below are based on the letter sires, In each of these series, some letters are missing. Select the correct alternative. If more than five letters are missing, select the last five letters of the series. _ _ r + tprptsrpst _ _ _ _ (A) pqrts (B) pqtrs (C) pqrst (D) qrpst | 
| Answer» The correct option is (A) pqrts. | |
| 30. | Given below are based on the letter sires, In each of these series, some letters are missing. Select the correct alternative. If more than five letters are missing, select the last five letters of the series.x _ xxy _ x _ xy _ yxx _ _ yy _ y (A) xyyy (B) xxyyx (C) yxxyx (D) xyxyx | 
| Answer» The correct option is (A) xyyy. | |
| 31. | which sequence of letters when placed at the blanks one after the other will complete the given letter series ?_ a a b b_a_ a b_b (A) b b a a (B) b a b a (C) b a a b (D) a b a b | 
| Answer» The correct option is (D) a b a b | |
| 32. | There is a letter series in the first row and a number series in the second row. Each number in the number series stands for a letter in the letter series. Since in each of these series some term are missing you have to find out as to what those terms are, and answer the questions based on these as given below in the series.n _ g f _ t _ f h t n _ _ t _ b _ f 1 3 _ 2 4 5 0 _ 4 _ _ 3 _ _ _ _ _ _ The last five terms of the number series are (A) 50123 (B) 40331 (C) 40231 (D) 51302 | 
| Answer» The correct option is (D) 51302. | |
| 33. | There is a letter series in the first row and a number series in the second row. Each number in the number series stands for a letter in the letter series. Since in each of these series some term are missing you have to find out as to what those terms are, and answer the questions based on these as given below in the series. _ m i a x _ i r x a _ _ m a _ _ _ _ _ _ 4 _ 5 _ 7 3 _ _ _ _ 6 _ _ _ _ _ _ _ The last five term of the letter series are (A) r m x i a (B) x m r a i (C) x r m a I (D) r m i x a | 
| Answer» The correct option is (D) r m i x a. | |
| 34. | which sequence of letters when placed at the blanks one after the other will complete the given letter series ?a_b a a_a a _ _ ab (A) a a a a (B) b a a a (C) b b a a (D) a b b a | 
| Answer» The correct option is (D) a b b a | |
| 35. | Find the missing numbers :9, 18, 36, ? 144 | 
| Answer» As per series a, ak, ak2, ak3, ....... a = 9+, k = 2 ak3 = 9 × 23 = 72 Ans. 72 | |
| 36. | Find the missing terms in the given figures :(A) 9 (B) 11 (C) 1 (D) 12 | 
| Answer» The correct option is (A) 9. | |
| 37. | Find the missing terms in the given figures :(A) 78 (B) 82 (C) 94 (D) 86 | 
| Answer» The correct option is (D) 86. | |
| 38. | Find the missing term(s)- 100, 50, 52, 26, 28, ?, 16, 8. (A) 30 (B) 36 (C) 14 (D) 32 | 
| Answer» The correct option is (C) 14. | |
| 39. | Find the missing terms in the given figures :(A) 69 (B) 49 (C) 50 (D) 60 | 
| Answer» The correct option is (A) 69. | |
| 40. | Find the missing terms in the given figures :(A) 19 (B) 23 (C) 25 (D) 31 | 
| Answer» The correct option is (D) 31. | |
| 41. | Find the missing terms in the given figures :(A) 14 (B) 18 (C) 11 (D) 26 | 
| Answer» The correct option is (D) 26. | |
| 42. | Find the missing terms in the given figures :(A) 26 (B) 25 (C) 27 (D) 30 | 
| Answer» The correct option is (A) 26. | |
| 43. | Find the missing term(s)-3, 12, 27, 48, 75, 108, ? (A) 192 (B) 183 (C) 162 (D) 147 | 
| Answer» The correct option is (D) 147. | |