Explore topic-wise InterviewSolutions in .

This section includes InterviewSolutions, each offering curated multiple-choice questions to sharpen your knowledge and support exam preparation. Choose a topic below to get started.

1.

1). Shout2). Call3). Protest4). Promotion

Answer»

The WORD 'outcry' means 'a strong expression of public disapproval or ANGER'. Thus the word having a similar meaning is 'protest.' Option 3 is the CORRECT ANSWER.$

2.

What might be the best reason that the group feels collectively guilty in the given passage?1). All of them were unattentive to a fellow co-worker2). All of them were rude to the co-worker3). All of them were too bossy to the co-worker4). All of them were ignorant that their co-worker needed help

Answer»

The ANSWER is option 4 as the PASSAGE mentions "importance of paying more attention" which means they were all in some ways ignorant of the SIGNS of helping their co-worker. The other options are either too SPECIFIC or vague and not accounted for in the passage, HENCE are not the answers.

3.

1). The Centre must review the efficacy of the flood forecasts issued by nearly 180 specialized stations now in operation, and the pattern of responses of the 19 States and Union Territories that receive these alerts.2). The Environment Ministry should sanction large estate projects without an environmental impact assessment.3). The hundreds of crores of rupees spent on flood preparation and relief have yielded a protocol that made an impact on the heavy rain.4). The floods are a boon to the farmers, leading to the growth of crops and a flourishing economy.

Answer»

The correct OPTION is Option 1.After reading the PASSAGE, it is clear that Options 2 & 3 are incorrect and the exact OPPOSITE has been stated in the passage. For Option 2, the word ‘retrograde’ in the passage signifies that sanctioning of large estate PROJECTS without an environmental impact is HARMFUL. Option 4 is simply wrong. Therefore, the correct option is Option 1.

4.

1). Having or showing social awareness or caring about welfare of masses2). Belonging to a noble, aristocratic or socially prominent class3). Not showing enough sympathy, being cold hearted4). Extremely calculative or factual in one’s perception of the world

Answer»

The PHRASE ‘blue-blooded’ means being a member of a NOBLE, aristocratic or socially prominent class/ family.

e.g. His wife was DEFINITELY blue-blooded, by the haughty AURA that surrounded her.

Therefore, the correct answer is option 2.

5.

Who was the other person who accompanied Bhullar in the tournament? (Based on para 1)1). Kidambi Srikanth2). Ajeetesh Sandhu3). Arjun Atwal4). Anirban Lahiri

Answer»

Upon analyzing the complete passage, we find that no such reference of Kidambi Srikanth has been provided in the passage. HENCE, it can be eliminated.

Moreover, Gaganjeet Bhullar has equaled the number of victories on ASIAN tours of Arjun Atwal and Jyoti Randhawa, which did not accompany him to Macao Open. Anirban Lahiri had been the winner of Macau Open in PREVIOUS years, which is not the context under discussion.

However, the author has presented a short note on Ajeetesh Sandhu as well, who stood second in Macau tournament, which makes it obvious that he must have accompanied Bhullar in the tournament. Hence, option 2 is CORRECT.

6.

1). Prevalent2). Sonorous3). Vacuous4). Rare

Answer»

The word ‘pervasive’ means SPREADING widely throughout an AREA or a group of people.

 E.g. The effects of the virus were pervasive and affected the entire town.

So, its opposite must mean SOMETHING that is uncommon or rare.

Prevalent means common. Sonorous means capable of producing a deep or ringing sound. Vacuous means showing a LACK of THOUGHT or intelligence; mindless.

Therefore, the correct answer is option 4.

7.

What is meant by 'spawned something of a cottage industry'?1). Spread rapidly, which led to amateurs deliberating on it2). Started a culture of industrialisation of homes3). Increased self employed individuals4). The real estate market started using the idea of selective attention

Answer»

The CORRECT answer is option 1.

A cottage industry refers to an unorganised or uncentralised effort to MANUFACTURE and sell goods from one's home. THUS, when the article says "SPAWNED something of a cottage industry", it is trying to highlight the fact that as the experiment and article GAINED popularity, a lot of amateurs started deliberating on it, discussing it and thus the option that highlights this intended meaning is option 1.

8.

Bangalore is considered to be the technological capital of India. IT, Biotechnology, Aerospace, Nuclear Science, Manufacturing Technology, Automobile Engineering, Chemical Engineering, Ship Building, Space science, Electronics, Computer Science and other Medical Science related research and development are going on a large scale in the country. The southern part of India is responsible for the lion share of technology and advancements the country has made. Which of the following statements is true?1). India lags behind USA but is ahead of China by four times in production.2). India does not lag behind as a result of funds but only due to corrupt political practices.3). Both USA and China are ahead of India in the field of science and technology.4). India has overtaken France, Russia and China recently as the publication in magazines has increased.

Answer»

All the statements mentioned are INCORRECT EXCEPT 3 which is clearly mentioned in the paragraph. Thus option 3 is the CORRECT answer.

9.

What are some of the things that the author talks about with his best friends?1). Relationships2). Work3). Health4). Family

Answer»

The correct option is option 5

It is directly given in the passage that the AUTHOR TALKS about jobs, other relationships, SPIRITUAL, athletic, medical, and familial doings with his friends.

10.

What is the main idea of the passage?1). Growth of economy of India2). Problems in India regarding oil production3). Declining sources of oil in India.4). Increasing dependence of India on other countries

Answer»

The passage is based on this that India has low reserves of oil and the CONSEQUENCES are mentioned here. It STATES what factors have accelerated the IMPORT of oil reserves and gives a clear picture of the current state. THUS option 3 is the correct answer. Nothing about the economy of the country is mentioned here. Option 4 is irrelevant and 2 is not the main idea.

11.

What is the central idea behind the passage?1). The techniques of hacking in market2). The difference between good and bad ways of hacking3). Cyber threats to companies 4). The importance of firewalls in computer systems

Answer»

The whole passage talks about how HACKING can LEAD to the FAILURE of various security systems.

It ALSO talks about the ways in which people in business can safeguard their valuable information.

Hence, in this REGARD, the fifth option can be marked as the correct answer.

12.

Which of the following words is the most opposite in meaning to the word ‘blithe’ as given in the passage?1). Happy2). Uncaring3).4).

Answer»

The word ‘blithe’ has been used in the passage to DESCRIBE MARIE’s PERSONALITY, which was casual and CHEERFUL. The most opposite of this word is option 3, ‘thoughtful’ which indicates a calculated and considerate approach, making it the correct choice.

The other words convey the same idea as ‘blithe’ in a WAY and hence are not opposites.

13.

How did Buddha experience the enlightenment?1). He felt all the coverings of mixed emotions and firm ideas melted. 2). By leaving his royal responsibilities.3). He took refuge.4). He saw a dead person.

Answer»

Correct option- 1

On looking at the above mentioned PASSAGE, we observe that it is based on life of Gautam Buddha, his FAMILY, his confrontation with the sufferings of PEOPLE and his enlightenment. It is mentioned that when he reached enlightenment, he realized, all veils of mixed FEELINGS and stiff ideas DISSOLVED. He felt series of mental happenings after that which made him realize that he has reached the enlightenment. Thus, correct answer is option 1.

14.

Why does the author think that although the NMC bill looks good on paper, actually it isn't that game changing in its current form? 1). Because it doesn't have any provision for increase in salaries of government doctors2). Because it undermines the independence of Indian medical council and might end up encouraging quackery3). Because it is favourable to private medical colleges and will hamper government medical colleges 4). It will make acquiring MBBS degree very difficult

Answer»

Throughout the passage the author has discussed about the imperfections of the BILL. The passage states how the independence of the medical practitioners has been undermined and how this bill may lead to dishonest practices. OPTION 2 sums it up in ONE sentence very well.

15.

1). Large inflow of foreign currency2). Overvaluation of the domestic currency3). Damaged domestic industry of Pakistan4). 1 and 2

Answer»

The passage states that the situation of ‘Dutch Disease’ has been created in PAKISTAN, which is characterized by INFLOW of foreign currency while the domestic currency is overvalued.

So, 1 and 2 are correct.

The Dutch Disease, as per the passage, has damaged Pakistan’s domestic industry; but it is not a feature of the phenomenon in itself.

So, option 3 is incorrect.

Therefore, the correct answer is option 4.

16.

1). escalated2). leveled3). smooth4). increase

Answer»

The correct ANSWER is option 5, i.e. calm.

The word ‘exacerbated’ means ‘to make (situation) a WORSE’. Option 5, i.e. ‘calm’ is the most appropriate and obvious antonym among the options given. Options 1 and 4 are the SYNONYMS of the given word and rest of the options are VAGUE in the particular situation. Hence, other options can be eliminated.

17.

Which of the following movies is about kindness of Aliens?1). Hacksaw Ridge2). Arrival3). Fences4). Moonlight

Answer»

We INFER this from the following LINE: ‘$ARRIVAL, a film about the inherent benignity of aliens (READ immigrants) won for Best SOUND Editing’.$

18.

Why don't people take care of their food intake nowadays?1). Hectic work hours2). Junk food is more tasty.3). Fast food is more feasible.4). None of the above.

Answer»

The correct option is option 1.

It is given in the PASSAGE that, Today’s society is always on the go, with HECTIC WORK schedules and other responsibilities that limit the AMOUNT of time spent paying attention to EATING habits

19.

Which of the following words means opposite of the word 'stagnation'?1). Dynamism2). Immobility3). Inertness4). Lethargy

Answer»

The word 'stagnation' MEANS motionlessness. Out of the given options, only 'dynamism' means active and lively.

Hence, the correct answer to this question MUST be 1.

20.

Which of the following is the main cause of crisis in the West Bengal?1). Holocaust 2). Arsenic fraught groundwater 3). Drought in many of its areas 4). None of the above

Answer»

CORRECT option - 2

The above given passage is based upon mass poisoning among PEOPLE of West Bengal due to heavy arsenic content in groundwater. WORD "fraught" means SOMETHING HEAVILY loaded. Hence, option 2 is the correct answer. 

21.

1). To say something true in a blunt manner2). To say things that are impolite or rude3). To deliberately fool someone4). To try to avoid difficult things

Answer»

The PHRASE ‘to call a spade a shovel’ means ‘saying it like it is’.

It is saying something that is true in a blunt manner, WITHOUT caring about manners.

Alternate version of the same phrase is ‘CALLING a spade a spade’.

Therefore, the correct ANSWER is option 1.

22.

1). Kamala Harris2). Elizabeth Warren3). Jeff Sessions4). 1 and 2

Answer»

The passage states that Kamala Harris and Elizabeth Warren are the ‘Presidential HOPEFULS’.

So, 1 and 2 are correct.

But; Jeff SESSIONS was the former Attorney General and is not really RUNNING for PRESIDENCY. So, 3 is incorrect.

Therefore, the correct answer is option 4.

23.

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Due to poor rainfall over the past few months, the vadu mangai season is expected to be short this year. There are two distinct varieties available in the vicinity of Coimbatore. The closest to Coimbatore, and the one that appears in the markets first, is the Thadagam variety. The second and more popular variety is the one from the Thirumoorthy Hills, near Udumalpet. Representatives from commercial pickle brands whisk these mangais away in big lots directly from the wholesalers. Only a small portion of the year's harvest trickles down to the local markets. Small vendors bring sacks full of these tiny tender mangoes to one particular street corner in Ram Nagar during the season. The corner of Rajaji Road and Sathyamurthy Road plays host to these vendors from as early as 7.00 am every day. Depending on the quantity they have, the mangais are available until around 11.00 am. If the vendors have a good day and their produce is sold quickly, they pack up and leave even as early as9.00 am. What do you think 'Thadagam' is from the passage?1). A festival celebrated in Coimbatore.2). A veriety of vadu mangai mangoes.3). A word for 'monsoon' in the local language.4). A variety of mango pickle.

Answer» RIGHT ANSWER is A VERIETY of vadu mangai MANGOES.
24.

1). ABCD2). DCAB3). BACD4). CDAB

Answer» CORRECT option- 5

On looking at the above mentioned passage, we OBSERVE that it is based on life of Gautam Buddha, his family, his confrontation with the sufferings of people and his enlightenment. Clearly, sequence should begin with his BIRTH time. Thus, option 1, 2 & 4 are clearly eliminated. It is mentioned in the passage that on a rare OUTING from his luxurious palace, he saw someone desperately sick. And, with series of confrontation to the sufferings of the people around him, he decided to attain enlightenment. Thus, B should follow D. Thus, the correct sequence is BDAC.$

25.

Which of these words is opposite in meaning to 'measurable' as used in the passage?1). Appreciable2). Noticeable3). Visible4). Tangible

Answer»

'The WORD 'measurable' means large enough to be measured; NOTICEABLE.

The word negligible means so small or unimportant as to be not worth CONSIDERING; insignificant.

The other options;

'Appreciable' means 'large or important enough to be noticed'.$

'Noticeable' means 'easily seen or noticed; CLEAR or APPARENT'.$

'Visible' means 'able to be seen'.$

'Tangible' means 'perceptible by touch'.

26.

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.. Many plays and films have depicted the life story of Gautama Buddha, but what made the musical play The Way Across unique was its regional focus. Directed by G. Kumara Swamy, the play adapted from the book Telangana lo Buddhism focused on the enlightenment of a cursed Brahmin Bawari and his 16 curious disciples willing to understand the deeper truths of birth, death, rebirth and brotherhood. . From the impressive use of projector visuals, music and shadow-play, there was every effort to lend authenticity to the theme. Despite the play's focus on Telangana, the native essence was compromised, due to the English rendition (done for a wider reach). The lines appeared jaded with literal translations. The honest performances from the crew impacted only on a surface-level. Kiran Kumar's Bawari act and Krishna Chaitanya Joshi as Pingiya (said to have propagated Buddhism from Telangana to several regions across South India) grab your attention.. Kiran Kumar played the role of the ______________.1). Buddha's disciple2). Gautama Buddha3). Pingiya4). Cursed Brahmin Bawari

Answer»

I THINK CURSED BRAHMIN BAWARI is RIGHT

27.

How is Crimea different from the rest of Ukraine?1). Crimea's desire for closer ties with the EU led to a popular revolt that toppled a pro-Russian President.2). Eastern Ukraine and the Crimea have closer ties to Russia while Western Ukraine prefers Europe.3). Crimea has warned Russia against military action, while the rest of Ukraine has supported it.4). Crimea threatened its neighbor Russia with trade sanctions if it continued its interference while the rest welcomed it.

Answer»

The statement that "a popular revolt that toppled a pro-Russian President in 2014, leading Moscow to seize Ukraine’s Crimea peninsula and BACK pro-Russian separatists" gives us an idea that Crimea comprises of pro Russian sentiment. Actually, Many Eastern Ukrainians still speak Russian. Therefore we can INFER from these facts that Crimea has CLOSER ties with Russia.$

Thus, option 2 is the correct ANSWER.$

28.

1). The share of the richest 1% was higher in 20172). Gini wealth coefficient in India has gone up to 81.3%3).4). Mean wealth per adult increased at a compounded annual growth rate (CAGR) of 4.4%

Answer»

ACCORDING to? the report by Credit Suisse, 0.6% of ADULTS have a NET worth over $100,000.

None of the other STATEMENTS are supported by the passage.

Therefore, the correct answer is option 3.

29.

1). Only II2). Both II and III3). Only III4). Both I and II

Answer»

Statement I and II are mentioned in the passage. 

'Here in the United States, people already work more hours per year than their English- speaking counterparts in Britain, Canada and Australia - not to mention those enviable denizens of EUROPEAN social democracies, who enjoy the kind of leisure time only their highest-paid workers can afford.'

'I WOULD advise those concerned about Americans' dignity, freedom and independence to not focus on compelling work for benefits or otherwise trying to marshal people into jobs when what they really need are health CARE, housing assistance, unemployment benefits and so forth. Instead, we should focus more of our political energies on making sure that American workers have the dignity of rest, the freedom to enjoy their lives outside of labor and independence from the whims of their employers.'This clearly HINTS that work lives are so hectic in America that they lack independence and proper mental peace.

Thus option 2 is the correct answer.

30.

What is meant by the line ' Nowadays politics is only for criminals and criminals are meant to be in politics.' ?1). Only criminals can participate in politics.2). Politics is existing because of crime.3). Politics is a consequence of criminal activities.4). Politics is highly associated with criminal activities.

Answer»

The line means that criminals can EXIST in POLITICS and politics is dominated by criminals. OPTION 4 is thus the correct answer.

31.

How does a mold fossil become a cast fossil?1). If the resin fossil becomes filledwith other minerals the rock is called a cast fossil.2). If the body fossil becomes filledwith other minerals the rock is called a cast fossil.3). If the mold fossil becomes filledwith other minerals the rock is called a cast fossil.4). If the trace fossil becomes filledwith other minerals the rock is called a cast fossil.

Answer»

According to the passage, When an animal or plant DIES, it may fall into mud or soft sand and make an impression or mark in the DIRT. The body is then covered by another layer of mud or sand. Over time, the body falls apart and is dissolved. The mud or sand can harden into ROCK preserving the impression of the body, leaving an animal or plant shaped hole in the rock. This hole is called a MOLD fossil. If the mold becomes filled over time with other MINERALS the rock is called a cast fossil. So option 3 is the right answer.

32.

The world today stands divided. Bringing in the Marxian ideology, it is divided between the haves and the have-nots, the rich and the poor, the owner and the laborer. There is one person or a minor few that takes all the resources and the earning, and there is the rest or the majority striving for the remaining to live and survive. It can be assumed that, the first lesson anyone working in a team exercise learns is collective functioning and aim for all. The worlds’ population is one big team, and why is it that instead of working collectively, we are becoming increasingly individualistic? We can understand it with a few examples, like- people do not know their neighbor’s name, let alone be friends, children from a young age being told to make friends within their own class and caste, community gardens serve as meeting points for groups, one group unknown to the other, people ignoring the other person in public places when the other person is in need, people shoving others in the streets, without bothering to apologize as they do so. And then, world peace is questioned, etc. Perhaps, a good start for it can be by learning our etiquettes and lending a helping hand to those in need. Perhaps, with every person making an effort to smile to their fellow passengers in a public transport there can be a change. Perhaps, the Marxian ideology can be proven false. Then again, it is all a theory. Which word can serve as the best replacement for the word “divided” in the given passage?1). Isolated2). Unequal3). Differentiated4). Segregated

Answer» Isolated means left alone, which does not RECIPROCATE with divided in the given passage. Unequal does not fit grammatically in the given passage. Differentiated can MEAN UNIQUE or STANDING separated as a whole, and gives an unclear view of the given line. Hence, the CORRECT answer is Option 4.
33.

Select the option which best describes the meaning of the phrase ‘set out’.1). Aim or intend to do something.2). Go outside.3). Make a plan.4). Decide something.

Answer»

The phrase 'set out' MEANS to start doing or working on SOMETHING in order to ACHIEVE an AIM. Example: They $set out to BUILD their own house. Thus, option 1 is the correct answer.$

34.

1). There had been such policies that had been unfriendly for the producers.2). The government had been inactive before.3). There had been lesser funds from the government before.4). Both 2 and 3

Answer»

It can be inferred that since there is an EFFORT to change the POLICIES by the government, HENCE it has to be that there were UNFRIENDLY policies before. Hence the correct answer is option 1.

35.

When should an ethical hack must not be performed?1). When the risk of getting caught is higher2). When the company is going through a difficult time3). The organizations need not worry about the security of the data and should be completely trusting the ethical hackers.4). When the company policy or the law forbids it

Answer»

See the LAST line of the passage: Ethical hackers must also be compliant$ with their organization's GOVERNANCE and local laws. An ethical hack must not be PERFORMED when the company policy or the law for that matter, EXPLICITLY forbids it. Hence, option 4 is the correct ANSWER.

36.

What can be said to be true regarding technology?1). Its rapid growth is remarkable2). Its growth needs to be guided3). Its constant widespread across population is commendable4). Its ever increasing rate is to be encouraged

Answer»

The answer is the second OPTION because technology's growth NEED to be HIGHLY monitored with REGARD to its current pace. The other option are more positive views and as the PASSAGE mentions, it comes with both positive and negative sides.

37.

1). It is causing 7,000 people to fall into poverty due to healthcare expenses every hour2). It is aimed at attracting more foreigners to get quality medical treatment at cheap rates3). It is one of the largest government funded programmes to reduce poverty4). All of the above

Answer»

After READING the passage, it is CLEAR that it is the LARGEST government funded healthcare programme, which is supposed to BENEFIT 50 crore people.

None of the given options can be said regarding The Ayushman Bharat-PMJAY programme.

Therefore, the correct answer is option 5.

38.

1). The producers cannot afford the huge cost of production.2). There is not enough oil reserves in the country.3). The producers fail to cope up with the growing demand of oil.4). Old and obsolete technology along with failure of exploration of newer oil reserves.

Answer»

It is well understood from the passage that there is lack of good fields and HENCE LESSER production, ALSO it is mentioned in the passage that there is a failure to EXPLORE fresher reserves. Hence the correct answer is option 4.

39.

Which word can best replace the word 'leakage' in the passage?1). emission2). oozing3). seepage4). outflow

Answer»

'Leakage' in the passage has been USED for data. 'Data seepage' is ANOTHER term that is frequently used to mean data LOSS. Thus option 3 is CORRECT.

40.

Which of the following best describes the vadu mangai mangoes?1). Big and juicy2). Orange and raw3). Tiny and tender4). Sour and sweet

Answer»

The answer to the above QUESTION can be FOUND in the line: "FULL of these tiny tender mangoes to one particular street corner in Ram Nagar during the SEASON".

41.

1). Restless2). Result3). Futile4). Poverty

Answer»

The word 'fruitful' means 'productive.' Thus 'futile' which means 'incapable of PRODUCING any useful RESULT' is the word opposite in meaning. OPTION 3 is thus the CORRECT answer.

42.

1). India has increased the import duties several non-essential items2). India’s Current Account Deficit worsened to 2.4% of gross domestic product (GDP)3). India’s foreign Exchange reserves are more than adequate4). India has raised custom duties within the permissible bound rates by the World Trade Organization

Answer»

As per the PASSAGE, Commerce secretary states that the raised custom duties by India are WELL WITHIN the permissible bound rates by the World TRADE Organization and hence cannot be termed as a PROTECTIONIST country.

Therefore, the correct answer is option 4.

43.

What is 'sciatica'?1). A type of animal2). Name of a real place3). Name of an imaginary place4). A herniated disc

Answer»

The writer over here compares his condition to a CREATURE whom he calls SCIATICA. His condition is also MENTIONED as herniated disc which transitively MEANS that sciatica is called "a herniated disc". The rest of the options given here are incorrect and do not MEAN sciatica.

44.

Which of the following is the most opposite to EXACERBATE in the given passage?1). Exasperate 2). Aggravate 3). Rampart 4). Quash

Answer»

Correct option - 5

Let's first find out the meaning of 'exacerbate' :- make (a problem, bad situation, or NEGATIVE feeling) worse; exasperate; aggravate

Now, find the meaning of given options :-

Rampart - a DEFENSIVE wall of a castle or walled city, having a broad top with a walkway and typically a stone parapet.

Quash - reject as invalid, especially by legal procedure.

Assuage - make (an unpleasant feeling) less intense.

Clearly, word "assuage" gives the most opposite meaning of given word "exacerbate". HENCE, option 5 i.e. assuage is the correct ANSWER.
45.

Which of the following is not correct as per the given passage?1). It is easier for a person with a master’s degree to get a job than it is for a person with just a bachelor’s degree.2). Syllabus of most colleges is not parallel to practical workplace needs.3). ‘Skill’ is an important criteria for securing a job in most big industries.4). The government should work towards improving the present education system.

Answer»

The correct answer is option 1.

The PASSAGE mentions that for bachelor's and master's degree holders alike, there is a problem of unemployment.

Therefore, the sentence given in option 1 is false which makes it the correct option. (The QUESTION has ASKED us to point out the sentence which is not correct.)

Rest of the options contain sentences that have been mentioned or implied by the writer of the passage.

Therefore, they are correct which makes the rest of the options incorrect.

46.

1). Only III2). Only II3). Both I and III4). Both II and III

Answer»

It is mentioned in the passage that the dam had LED to ecological imbalance as well as the DESTRUCTION of the land. The statue too would increase these PROBLEMS. THUS statement II is correct. The word 'exacerbate' MEANS 'to make a situation worse.' Option 2 is thus the correct answer.

47.

How are businesses embracing social networking?1). By the volume and accessibility of personal information2). By modifying knowledge at their fingertips3). By the brand and track of the company4). By preparing an internal culture of alliance

Answer»

The correct ANSWER is Option 4, i.e. 'By preparing an internal CULTURE of alliance'.

In the SENTENCE, it is given that 'Businesses are embracing social networking to cultivate an internal culture of collaboration'.

Additionally, 'to cultivate' means 'to prepare' and 'collaboration' also means 'alliance'

48.

1). adamantly disobedient2). warily upbeat3). convincingly humble4). clearly sensational

Answer»

The correct answer is option 1, i.e. adamantly disobedient.

In the second passage, it is CLEARLY written that his state of mind of was sheer resistance and from this we can conclude that he is adamantly disobedient TOWARDS his MOTHER.

49.

1). Manic2). Sedate3). Placid4). Tranquil

Answer»

The CORRECT option is option 1.

Hectic- full of INCESSANT or frantic activity.

Manic- frantically busy; hectic.

Sedate- calm, dignified, and unhurried.

Placid- not EASILY upset or excited.

Tranquil- free from DISTURBANCE; calm.

50.

Why has the author referred to female foeticide as ''rampant social evil''? 1). Because although female foeticide is rare in India, it is still occurring in remote areas2). Because the sentiment behind this practice is deep rooted and therefore not easy to overcome3). Because female foeticide is widespread and unchecked in India 4). None of the above

Answer»

The WORD 'rampant' itself means 'uncontrolled and WIDESPREAD.' So OPTIONS 1 is not POSSIBLE and option 2 not in the context. Option 3 is therefore the correct ANSWER.